Kulturális Örökség Napjai - szeptember

Beszélgetés Csángó Zsuzsával, az Egyesület elnökével

Csángó Zsuzsa Keszthelyi Városvédő Egyesület

– Ez a harmadik keszthelyi városvédő egyesület. Az újjáalakulást egy kollégánk kezdeményezte, felismerve, hogy az országos műemlékvédelmi hivatal súlya nagymértékben csökkent, ezért a civil szervezeteknek újra fel kell karolniuk a műemlékvédelem ügyét, ahogy azt a mozgalom elindulásakor is tették a XIX. században. A céljaink megfogalmazása és a névválasztás során többször felvetődött a kérdés: mit és kitől kell megvédeni?

Úgy gondolom, vannak olyan folyamatok, amelyek egy adott életszakaszban gondoskodást, védelmet igényelnek, amilyet például egy szülő tud nyújtani a gyerekének.

Nekünk is fel kell ismernünk a városban azon helyeket, történeteket, helyzeteket, amelyek védelem nélkül nem tudnának kifejlődni, nem tudnák azt a hatást elérni, amire hivatottak. Ez egy támogató hozzáállás a részünkről.

– Melyek a következő feladatok?

– Egyelőre a működésrendünket szeretnénk kialakítani. Sok ötletünk van, sokrétűek a feladatok. Az épített örökséghez hasonlóan fontos a város környezetének védelme, ligeteinek, parkjainak fejlesztése.

Ami most számunkra a legfontosabb, az a város szellemi öröksége és jelenben élő szellemi potenciálja.

Ha végigmegyünk a történelmi belvároson, az épületek gazdag életutakról mesélnek. Egy olyan gazdálkodásról, amely létrehozta mindazt, amire ma büszkék lehetünk, a történeti belvárost és a közintézményeink java részét. Első feladatunknak tekintjük a Szent Miklós-kápolna ügyének a felkarolását.

– A Szent Miklós-kápolna ügye mennyit haladt előre?

– Az épület az egyház gondozásában van, a védőtető felhelyezése után tíz éve abbamaradt a felújítás. A belső falfestmények feltárása és rekonstruálása még várat magára. Az előzetes kutatások alapján itt is összefüggő középkori freskó rejtőzik a barokk vakolat alatt. Szeretnénk megismertetni a város lakóival, hogy milyen hatalmas érték rejtőzik itt. Úgy tudom, festett középkori homlokzat ezen kívül nem maradt fenn a jelenkori Magyarország területén. Igyekszünk megtalálni a rekonstrukció folytatásához a megfelelő támogatókat. Az egyesület ennek érdekében költségvetést, tervdokumentációt tud készíteni a fenntartó számára.

– Vannak egyéb tervek?

– Sok célt tűztünk ki, az ütemterv elkészítése folyamatban van. Nyitott párbeszédet szeretnénk indítani minden fontos témában.

Azt szeretnék, hogy a közügyek megvitatása és a döntéshozatal együttműködésen és nem alá-fölé rendeltségen alapuljon.

Például: személyes tárgyalás során felajánlottuk egyesületünk szakembereinek tanácsadó tevékenységét a Gazdasági Ellátó Szervezet számára a növény telepítéshez kiválasztott fajok változatosságának növelése érdekében. A GESZ-nek rengeteg feladata van, amelybe nem kívánunk beleszólni, de vannak olyan szakembereink, akik évtizedek óta kutatják a környék flóráját, s megfelelő és változatos ajánlattal tudnak élni ahhoz, hogy ne mindenhová fekete dió legyen ültetve.

– Hogyan tudják kezelni az első, reflexszerű választ: Nincs rá pénz!

– Elsősorban magunkkal kell elhitetni, hogy létezik más válasz is. Hisszük, hogy a felkarolt ügyek kapcsán folytatott párbeszéd megmozdítja a belső energiáinkat, és újra élettel telivé teszi lakóhelyünket.

Hasonló cikkek

Tervezz iskolakertet!

“Tervezz iskolakertet!” A belvárosi tagiskola megújulása diákszemmel.A keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskola belvárosi tagiskolájának épülete és környezete városunk történelmének és életének is fontos tényezője, a városkép

Tiszta levegőt! Tiszta fával, tiszta energiával

Tiszta levegőt! Tiszta fával, tiszta energiával Szerző: Béres Attila, építész Előzzük meg a szmog kialakulását megfelelő tüzelőanyaggal, fűtéstechnikával! Bizonyára Ön is tapasztalta, hogy az őszi

Márton-napi lámpás templomépítés 2021

Márton-napi lámpás templomépítés 2021 Márton-napi lámpás templomépítésre hívunk. Találkozás: november 11-én 16:45-kor a kastélyparkban kialakított emlékhelynél.